Alleslach’en met professioneel geinporem


Alleslach’en met professioneel geinporem

‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’ is misschien wel het minst originele levensmotto wat je kunt verzinnen. Toch is lachen fijn en doen we het allemaal graag. Wanneer ik stuit op de openbare cursus lachen van Alleslach, besluit ik dan ook om vanuit positieve nieuwsgierigheid hieraan deel te nemen. Bij binnenkomst voel ik mij een beetje onwennig en ben ik me opeens erg bewust van de manier waarop ik lach. Gaan al deze mensen straks horen hoe mijn lach klinkt en zien welke vreemde bewegingen ik hierbij maak? Straks moet ik hen allemaal letterlijk het achterste van mijn tong laten zien als ik ga schateren! De vrouw achter Alleslach, Sanne van Zoest, vertelt ons dat de schaamte eigenlijk buiten de cursusruimte had moeten blijven, maar ze begrijpt ook dat wij hier een beetje hulp bij kunnen gebruiken.

Na ons hele lichaam te hebben laten wennen aan alle hi’s, ha’s en ho’s gaan we langzaam opstarten. Dit doen we door een denkbeeldig contactsleuteltje op onze stembanden te plaatsen om onze lachen aan de praat te krijgen als oude diesels op een koude wintermorgen. We lachen terwijl we fruitshakes maken en drinken, terwijl we trompetten bespelen en terwijl we ons ’s ochtends uitrekken. We lachen in meters en in centimeters. Al snel hoor je om je heen giechelende muisjes, hinnikende paarden en één iemand die klinkt als een hele zwerm meeuwen. Maar elkaar uitlachen is niet positief dus dat doen we niet. We lachen alleen met elkaar. Daarom blijven we niet stil op onze plek staan, maar lopen we door elkaar heen bewegend als zeeanemonen of we pakken elkaars hand beet, maken oogcontact en lachen eventjes met z’n tweetjes.

Wat we delen is niet per definitie humor, want dit verschilt erg van persoon tot persoon. Toch hebben we de grootste lol met elkaar. En lachen is niet alleen sociaal, maar ook erg gezond. Door te lachen ademen we dieper dan gebruikelijk en ademen we dus ook meer uit. Hierdoor raken we oude lucht kwijt die normaal gesproken in je longen blijft hangen en hebben we ruimte voor nieuwe lucht dat rijk is aan zuurstof en dat is goed voor de hersentjes. Het verhoogt onder andere concentratie, geheugen en creativiteit. Tegelijkertijd gaat je doorbloeding sneller, worden je inwendige organen gemasseerd door alle vreemde bewegingen en door de positieve gedachten worden stresshormonen afgebroken en wordt endorfine aangemaakt. De term lachyoga verwijst dan ook niet naar het al lachend proberen je ruggengraat in een vlecht te leggen, maar naar de lichaamsreinigende krachten van de emotionele uitingen.

Sanne is naar India afgereisd om zich te laten onderwijzen in dit fenomeen door Madan Kataria, de bedenker van de lachyoga. Zelf is ze spontaan, jong en fris en heeft daarom haar workshops op geheel eigen wijze vormgegeven. Sanne is dus een professioneel geinporem. En dat is maar goed ook, want daarom weet ze dat het belangrijk is om door de cursus heen rustmomenten in te bouwen. Als wij puffen legt zij het uit: ‘Wanneer we constant aan één stuk door zouden lachen kan het zijn dat de inspanning te heftig is. Je krijgt tenslotte een flinke stoot aan zuurstof. Dat is prima, maar teveel kan zorgen voor hoofdpijn. We doen tijdens zo’n workshop natuurlijk best druk.’

Maar gelukkig blijven we lachen. Al grinnikend, brullend en proestend steken we elkaar neer in een zwaardgevecht en met een bal geven we de lach aan elkaar door. In dit laatste spel zie je goed dat veel mensen inderdaad de schaamte zijn kwijtgeraakt, omdat zij al dribbelend en dansend de bal naar de andere kant van de ruimte brengen en hiermee veel lachers op de hand krijgen. Ondanks dat we nog helemaal niet zijn uitgelachen is de cursus ten einde. Iedereen verlaat het zaaltje me een grote grijns op het gezicht. Als je met een paar vreemden binnen een uur al zo veel lol kunt hebben, hoe goed moet zo’n workshop dan zijn met eigen vrienden, familie of collega’s. We kennen allemaal wel iemand met de perfecte aanstekelijke lach en diegene wil je hier natuurlijk bijhebben.
OVER DE AUTEUR: FERRY VAN EIJK