De Slappe Lach


Ja, tuurlijk heb ik wel eens de slappe lach. Ik werk graag door in de tijd dat ik geen workshops verzorg. Wil graag blijven oefenen en ondanks mijn geloof dat het tof kan zijn om lachen heel bewust op te zoeken, blijft spontaan lachen natuurlijk een prettige bezigheid!

Laatst wierp ik ergens iets naar iemand, waardoor mijn hand met een enigszins onnatuurlijke zwabber langs het gezicht van iemand anders fladderde.. Laten we haar Anke noemen, want zo heeft haar moeder haar ook ooit genoemd. Zij is tevens degene die bijzonder enthousiast reageert op fibromen, maar dat is duidelijk een ander verhaal…. Anke had mijn zwabberende hand niet aan zien komen en de verbazing was nogal duidelijk van haar gezicht af te lezen. Met slappe lach als gevolg… Ik lig weer in een deuk als ik er aan denk…

’s Avonds las ik een column van Plien en Bianca. En of de slappe lach nog in mijn systeem zat of dat dit gewoon weer een verse variant was, weet ik niet, maar ik kon weer niet stoppen met lachen. Nu is het ook hun expertise om mensen te laten lachen, maar nu ging het om iets wat normaal niet echt mijn humor is, aangezien het hier ging om “een hele lange, beetje treurige wind”. Welke later werd omschreven als “verdrietige wind”. Zo uit de context doet het je waarschijnlijk niet zoveel, maar ow ow ow, wat moest ik lachen. In bed. In mijn eentje. Tenminste, in mijn eentje…, degene die naast me lag te slapen, werd wakker, dus kon ik met veel plezier de oorzaak van mijn lachen voorlezen. Nu valt mijn bedpartner doorgaans sneller in slaap dan ik, dus daarna heb ik in mijn eentje nog wat na gesudderd…

En dit duurt al een aantal dagen, als ik het vertel moet ik weer lachen. Als ik aan die column denk, moet ik lachen. En doordat ik er zo hard om moest lachen toen, konden anderen niets anders dan lachen om het feit dat ik zo hard moest lachen. Degene aan wie ik het vertelde, kregen ook de slappe lach en zo was het besmettelijke van lachen wederom onomstotelijk bewezen. Zei de ervaringsexpert met een dikke glimlach op de lippen.