Waarom lachen?

Lachen is gewoon gezond!

Waarom lachen?

Lachen ontspant, beurt op, verkwikt, brengt samen, ontstresst & kalmeert.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat lachen op de werkvloer een positieve bijdrage levert aan het werkplezier van werknemers. Wat weer leidt tot een hogere productiviteit en daardoor een hogere omzet. Alles Lach draagt hier door middel van lachworkshops graag een steentje aan bij!

Lachen helpt bij verbetering van de werkomgeving

Door workshops lachen te introduceren en met een lachcoach aan de slag te gaan hebben bedrijven laten weten dat de werkomgeving prettiger is geworden, de efficiëntie is gestegen, de communicatie is verbeterd, verkoop en productiviteit is gestegen, de creativiteit en samenwerking is toegenomen. Tevens is  het ziekteverzuim, de afwezigheid en het verloop van het personeel afgenomen.

Lachen vermindert stress

Bijna één derde van de werknemers westerse werknemers heeft met stress te maken. 60 % van het ziekteverlof zou veroorzaakt worden door stress…. Fysieke, mentale of emotionele stress: lachen helpt! Het hoeft niet veel tijd te kosten en is dus erg efficiënt. Lachen verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed en stimuleert de bloedsomloop. Lachen zorgt voor het terugdringen van de hoeveelheid stress hormonen (cortisol & adrenaline) in het bloed. Meer lachen is dus minder stress!

Teambuilding

“Mensen die samen lachen, werken samen” zei John Cleese tijdens zijn bezoek naar een lachclub in Mumbai. Lachen is een enorm goede manier om mensen verbonden met elkaar te laten voelen. Wanneer men lacht bestaan er geen hiërarchieën en kan iedereen zich gelijk voelen. Lachen is een krachtig middel dat er voor kan zorgen dat de werkomgeving motiveert en energie geeft. Als gevolg hiervan stijgt de productiviteit en daardoor waarschijnlijk ook de winstgevendheid. Ook zorgt lachen ervoor dat men een positieve mentale instelling, hoop en optimisme ervaart. Communicatieve vaardigheden nemen toe. Al deze zaken samen zorgen voor een positievere werkomgeving.

Lachen bevordert Motivatie & Communicatie

Vooral mensen die op het werk direct contact hebben met klanten hebben voordeel bij een glimlach op het gezicht! Dit zorgt er in eerste instantie voor dat ze zichzelf beter voelen, wat ervoor kan zorgen dat ze beter communiceren en meer kunnen motiveren. Het mag duidelijk zijn dat dit een gunstig effect heeft op de klantgerichtheid én de klantentevredenheid.

Positieve werkomgeving

Wanneer men ontevreden is over de werkomgeving is men sneller geneigd een andere baan te zoeken. Hoe vaker dit gebeurt, hoe meer invloed dit heeft op productiviteit en winstgevendheid van een bedrijf. Door meer te lachen en hierdoor een positievere en energieke werkomgeving te creëren blijven mensen tevreden. Men communiceert beter. Dit alles zorgt voor meer loyaliteit en verbondenheid naar het bedrijf toe.

Innovatie & Creativiteit

Lachen zorgt ervoor dat men zich vrijer voelt en meer open. Door de speelsheid die in de workshops kan worden verwerkt wordt de rechter kant van het brein gestimuleerd, waar onze creativiteit vandaan komt. Dit helpt om op een andere manier naar zaken te kijken. Zorgt voor nieuwe ideeën. En kan oplossingen bieden voor eventuele problemen.

Topprestaties

Een positieve stemming zorgt voor betere prestaties, door middel van lachen kan de stemming in een paar minuten worden verbeterd. Lachen zorgt voor een hogere aanmaak van endorfine in de hersenen, een hormoon dat pijn reduceert en lustverhogend werkt. 
Onderzoek heeft aangetoond dat ons brein 25% meer zuurstof nodig heeft dan de rest van ons lichaam. Lachen zorgt ervoor dat de toevoer van zuurstof een handje wordt geholpen,  dit geeft extra energie, wat helpt om topprestaties te blijven leveren!

Verhogen aandachtsboog

Ons brein kan zich niet langer dan 90 minuten concentreren. Daarna neemt onze aandacht gaandeweg meer af. Door een korte sessie lachen als vergaderbreak in te plannen, kan iedereen zijn/haar zinnen even ergens anders op zetten. Dit zorgt voor hernieuwde energie. Dit verhoogt de aandacht en zorgt dat men zich ook het volgende deel weer kan concentreren

Lachen is gezond

Een kleine opsomming is wel op zijn plaats!

 • Verlaging van bloeddruk
 • Toename vasculaire doorstroming bloed
 • Hoger zuurstofgehalte in bloed
 • Terugdringen van hoeveelheid stresshormonen
 • Toename hoeveelheid immuuncellen
 • Verbeteren geheugen & leervermogen
 • Verbeteren alertheid & creativiteit
 • Hogere aanmaak endorfine
 • Masseren van de inwendige organen

Workshop Lachen

Wat?

 • Lachen zonder reden, dus gebruik makend van je lijf in plaats van je hoofd. Zonder gebruik te maken van humor, grappen of komedie.
 • Het lachen begint in een groep als een oefening, maar door het zoeken van oogcontact en door te spelen, wordt het lachen écht en daardoor besmettelijk.
 • Een combinatie tussen lachoefeningen & ademhaling. Het lichaam & de hersenen krijgen meer zuurstof waardoor je je energieker & gezonder voelt.
 • De lachworkshop is gebaseerd op het wetenschappelijke feit dat het lichaam het verschil niet weet tussen “nep” en “echt” lachen. Het heeft hetzelfde lichamelijk & psychische effect.
 • Dit concept is verzonnen door de medische Dokter Madan Kataria in India. Hij begon in 1995 in een park in Mumbai met vijf personen. Inmiddels verovert het concept de wereld met meer dan duizend lachclubs in meer dan 65 landen.

Waarom?

 • Om de wetenschappelijk bewezen voordelen van lachen ervaren, moeten we op zijn minst 10 tot 15 minuten achter elkaar lachen. Door van lachen een oefening te maken, kunnen we zo lang lachen als we willen! Ook duurt natuurlijk lachen over het algemeen maar een paar seconden en is dus niet genoeg om de psychologische en biochemische veranderingen in ons lichaam te brengen.
 • Om optimaal profijt te hebben van de voordelen die lachen geeft, moet het lachen luid zijn en echt vanuit de buik komen. Je kunt niet altijd overal hardop en vanuit je buik lachen, maar wel bij onze lachworkshop! Luid en hard lachen zonder zorgen over sociaal wenselijk gedrag zijn goed voor de gezondheid!
 • Natuurlijk lachen gebeurt uiteraard ook, maar we laten het ons een beetje gebeuren. Het kan gebeuren dat je lacht, maar het kan ook een paar dagen niet gebeuren. Bij een lachworkshop kies je ervoor om te lachen. Om zo optimaal te profiteren van de voordelen van lachen!